BLOG | Hoe haal ik het meeste uit mijn muzieklessen?
Auteur: Julia Olthoff ©2020
Bronnen: Tips en ervaringen verzameld vanuit het YMS docententeam en uit gebruikt lesmateriaal.
MET DEZE LESTIPS MAAK JIJ EEN SUCCES VAN JOUW MUZIEKLESSEN!
Op ons youtube kanaal YMS TV vind je nog meer instrument specifieke tips!
1. PRACTICE MAKES MUSIC
Welke YMS docent zegt dit wel eens? “Leren muziek spelen is net als autorijden (of fietsen), het heeft tijd nodig voordat je het kan”. Dus zoveel mogelijk meters maken, repetition is the mother of skill!
Oefenen, spelen, optreden, luisteren naar muziek! Daardoor leer je niet alleen door te zetten, maar je merkt echt dat je vooruit gaat, ritmes en noten, de timing, je moet soms een drempel over maar na een tijdje kan je het echt spelen of zingen! Wees daarom ook geduldig naar jezelf! Jouw docent kan je ook helpen met een oefenschema of specifieke oefentips voor jouw instrument.
2. NEEM ALTIJD JE LESMATERIAAL MEE

Net zo normaal als het meenemen van je smartphone. Je gitaar, drumstokken, je lesboek (als je deze nodig hebt) map of schrift, bladmuziek, pen en/of potlood. Je kan je lesmateriaal ook digitaal meenemen, mag bijvoorbeeld op je tablet of een notebook.
3.KIES MUZIEK WAAR JIJ ENTHOUSIAST OVER BENT!

Hoe leuker jij de muziek vindt die jij speelt, hoe meer zin jij krijgt om te oefenen. Ook kan je oefenmateriaal een combinatie zijn van jouw favoriete songs/stukken, een idee van jouw docent, en misschien trekken jouw ouders ook wel die 80ies klassieker uit de kast die ze graag willen horen, tja die pakken ook hun kans natuurlijk ;). Maar bij alles; geef aan wat jíj zou willen!
4. KOM OP TIJD NAAR DE LES

Enough said!
5. ZORG VOOR EEN FIJNE OEFENRUIMTE THUIS
Zorg voor een fijne lesruimte waar je niet gestoord wordt, of waar je niet afgeleid kan worden door broer of zus, of de hond die probeert mee te zingen. Bijvoorbeeld een rustig plekje in de huiskamer of je slaapkamer.
Heb je geen aparte ruimte, probeer af te spreken met je familie wanneer jij kan oefenen. Oefenen is een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Kost even moeite, maar dan heb je ook wat! Heb je een elektronisch instrument? Tip: gebruik een koptelefoon, zodat je ongestoord kan oefenen.
6.WEES OPEN EN LEERGIERIG!
It’s true you know! Wees leergierig en open, want wij zijn er voor jou!
Als het nodig is, dagen we je stevig uit, maar alles vanuit onze passie en enthousiasme om jou verder te helpen. We willen met jou alles eruit halen, zodat jij gaat groeien en uiteindelijk de stukken, nummers kan spelen of zingen, waar jij enthousiast van wordt.
Wij helpen jou met de skills en vaardigheden te leren om je doel te bereiken: je instrument zo te kunnen beheersen of te kunnen zingen, zodat je met plezier muziek kan maken waar jij enorm blij van wordt!
Die skills kunnen bestaan uit techniek-, luisteroefeningen, het herhalen van een moeilijk fragment en het instuderen van een compleet stuk. Maar ook bijvoorbeeld improviseren, of zelf iets creëren/schrijven.
7. LUISTER VEEL NAAR MUZIEK
Op je smartphone, op je laptop, tablet, op de radio. Klassiek, soul, pop, alles wat je inspireert. Music is food for your body, mind and soul! Je kan er niet alleen je gevoel in uiten, door te luisteren ontwikkel je je muzikaliteit, gehoor en gevoel, dit hoor je uiteindelijk ook terug in je spel! Ook heel erg leerzaam, neem jouw eigen spel of muziek op met je smartphone en luister het terug. Zo leer je zelf te ontdekken waarin je jezelf nog kan verbeteren.
8. DOMME VRAGEN BESTAAN NIET
Snap je iets niet, vraag het je docent, al vraag je het 1,2 of 100 keer, wij zijn er voor je. Loop je tegen een probleem aan tijdens het oefenen thuis? Schrijf het op en bespreek het tijdens de eerstvolgende les.
TIPS VOOR OUDERS: ” Hoe overleef ik de muzieklessen van mijn kind?”
Muziekles is teamwork tussen ouders & docent
Er bestaat een hardnekkige mythe “Als mijn kind het instrument echt leuk vindt oefent hij/zij uit zichzelf”. Dit werkt helaas niet altijd zo. Net zoals met vele andere activiteiten hebben zeker kinderen en jongeren vaak hierbij de steun nodig van ouders. Daarnaast is er met alle social media, games enzovoort erg veel afleiding.
Ben jij als ouder enthousiast over de muzieklessen van jouw kind?
Dat is geweldig! Misschien ben je wel zo enthousiast dat je lijstjes maakt met te spelen muziekstukken of kan je een verwachting te hebben dat je kind al een bepaald niveau, boek of stuk moet kunnen spelen na een aantal weken. Of misschien trek je wel je 70ies-80ies muziekcollectie uit de kast
om vervolgens een aantal stukken te kiezen voor jouw kind. Herkenbaar? ;) Zowel als docent en ouder (sommige van ons) kunnen we ons dat goed voorstellen!
Maar…dit kan averechts werken, waardoor jouw kind kan dichtklappen of gedemotiveerd kan raken. De kunst is: hoe kan je als ouder hiermee omgaan? Hier een aantal tips:
- Een goed instrument, is van groot belang, onderschat dit niet!
Als een instrument prettig speelt, is de kans ook groter dat jouw kind het instrument gaat bespelen. - Volgt je kind les via het Jeugdfonds Sport & Cultuur? Dan is het mogelijk om een leeninstrument aan te vragen. Onze docenten kunnen helpen met adviseren in instrumenten. Ook werken we samen met een aantal betrouwbare leveranciers.
- Moedig aan met oefenen door een vaste tijd af te spreken.
Oefenen is een routine/gewoonte kweken, net zoals bij sport.
Een goede tijd is vlak voor of na het avondeten. Meestal is het huiswerk dan al klaar.
- Wat is de juiste frequentie van oefenen?
Dit hangt ook af van hoe druk een week eruit ziet voor je kind.
Liever daarom meerdere korte momenten op 1 dag oefenen, en dat meerdere keren in de week, dan 1 keer in de week een half uur. - Kijk ook vooral naar hoe vaak het instrument opgepakt/gespeeld wordt, i.p.v. hoe lang dat ene oefenmoment is. Herhaling is belangrijker, je kweekt dan muscle memory.
Hoe werkt muscle memory? Als je kind herhaaldelijk een beweging/techniek oefent, veranderd hij/zij in wezen de manier waarop de hersenen op deze bewegingen reageren, wat resulteert in snellere, herhaalde bewegingen. Herhaalt hij/zij en bepaalde melodie, ‘lick’/’riff’ (muziekterm) of techniek met regelmaat, dan gaan de hersenen dus steeds sneller reageren, waardoor je ook steeds sneller en makkelijker deze bewegingen/technieken (melodieën kan spelen). - Lever liever geen kritiek op het spel, maar wees geduldig en moedig aan met bijvoorbeeld: “Dat klinkt goed zeg, zou je het nog een keer spelen? Of hoe zou het gaan als je het 1 keer langzaam speelt/ of juist snel?
- Heb vertrouwen in de docent en geef hierin de ruimte. Deze heeft jaren aan ervaring, kennis en de skills in huis die nodig zijn om muziekles te geven en heeft het allerbeste voor met uw kind.
We stellen in blokken doelen op samen met uw kind, soms gaat het heel snel, en soms moeten doelen bijgesteld worden. Bij alles; het plezier staat voorop! - Is er iets niet duidelijk aan de aanpak van de docent, stel vragen en als ‘mijn kind oefent niet’ weer dreigt voor te komen, vraag ons om advies. We hebben het beste met uw kind voor, u kunt helpen door aan te moedigen, een oefenroutine te kweken en vaste oefentijden te hanteren. Maar ook om bijvoorbeeld oefenmateriaal een vaste plek te geven.
Zo, nu zijn jullie er klaar voor! Let the music begin!
Je kan nooit genoeg lestips krijgen. Kijk daarom nog eens op ons
Youtube kanaal voor instrument gerichte lestips!
NB:Op dit moment zijn er geen ouderweken i.v.m. alle corona maatregelen, maar zoek gerust contact met de muziekdocent mocht je inhoudelijke vragen hebben.